EN
ÇELİK
İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

Dünyada Emtia Fiyatları Düşüyor, Çelik İhracatı Etkileniyor

Çelik Sektöründen İlk Yarıda7,5 Milyar Dolarlık İhracat

Dünya ekonomisinde yaşanan durgunluk, küresel pazarlardaki talebin yavaşlaması ve birim fiyatlarındaki düşüş çelik ihracatını da etkiledi. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre sektör, ilk altı ayda 7,5 milyar dolar ve 10 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisinin en güçlü sektörleri arasında yer alan çelik sektörü, 2013 yılının ilk yarısında Türkiye genel ihracatı içindeki dördüncülüğünü korudu.

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı ilk altı ay verilerine göre; Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 gerileme ile 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gerilemenin en önemli sebebi ise dünya emtia birim fiyatlarında yaşanan genel düşüş. Uluslararası pazarlardaki talep daralmasıyla aynı dönemde miktar bazında da yüzde 0,5'lik bir azalma yaşandı ve 10 milyon ton çelik mamulleri ihracatı yapıldı.  

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin ilk altı aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 10,4 milyon tona; değer bazında ise 8,5 milyar dolara ulaştı.

2013'ün ilk yarısında, bölgeler bazında ilk sırada 4,09 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu yer alırken, bu bölgeyi 1,57 milyon ton ile Avrupa Birliği ve 1,05 milyon ton ile Kuzey Afrika izledi. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında çelik ihracatında en yüksek artışın yaşandığı bölgeler ise Avrupa Birliği, Asya ve AB dışındaki Avrupa ülkeleri oldu.

Ocak-Haziran 2013 dönemindeki en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 4,39 milyon tonla çubuk, 1,24 milyon tonla kütük, 920 bin tonla boru, 913 bin tonla sıcak yassı ve 832 bin tonla profil olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2013 yılı Haziran ayında gerçekleşen ihracat, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, miktarda yüzde 20,7'lik bir düşüş ile 1,51 milyon ton, değerde ise yüzde 22,9'luk gerileme ile 1,14 milyar dolar oldu. Bölgeler açısından ele alındığında ise; ilk sırayı 581 bin ton ile Ortadoğu alırken, bu bölgeyi 275 bin ton ile Avrupa Birliği ve 160 bin ton Kuzey Afrika izledi. Haziran ayında en çok ihraç edilen ürünler ise; 661 bin tonla çubuk, 183 bin tonla boru, 127 bin tonla kütük, 123 bin tonla profil ve 120 bin tonla sıcak yassı olarak sıralandı.

Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, "Çelik sektörü olarak Haziran ayında 7,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve Türkiye'nin genel ihracatındaki yerimizi koruduk. Ancak, geçen yıl ile bugünü kıyasladığımızda ihracatımızda gerek değer, gerek miktar bazında bir gerileme yaşıyoruz. Bu gerilemenin en önemli sebebi ise küresel pazarlarda yaşanan olumsuzluklar ve emtia fiyatlarında yaşanan büyük düşüşler. İhracatçılarımızın üretim maliyetleri vergi ve ek yükler ile artıyor, global piyasa fiyatları ise düşüyor böylece ihracatımız bu koşullardan olumsuz etkileniyor. Dünyada hiçbir ülkede uygulanmayan Çevre Katkı Payı gibi yüklerin kaldırılması bile firmalarımızı rahatlatacak ve ihracatımıza da olumlu yönde destek sağlayacaktır” dedi.