EN
ÇELİK
İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

Teşvikler Ar-Ge ve Teknoloji Yatırımı İle Değerlendirilmeli

Çelik Sektörünün On Aylık İhracatı 11 Milyar 160 Milyon Dolar

Türk çelik sektörü yılsonu hedefine temkinli adımlarla ilerliyor. Sektör, Ocak-Ekim döneminde değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,96 azalış ile 11 milyar 160 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,12 düşüş ile 14 milyon 677 bin ton ihracata ulaştı. Sektörün yaşanan olumsuzlukları geride bırakması ve artı değerleri yakalayabilmesi için katma değerli ürünlere odaklanması gerekiyor.                                              

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Ekim dönemi verilerine göre; Türkiye'nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,96 azalış ile 11 milyar 160 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 4,12 düşüş ile 14 milyon 677 bin ton olarak gerçekleşti.

Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin on aylık toplam çelik ihracatı; miktar bazında 15,4 milyon ton; değer bazında ise 13,2 milyar dolara ulaştı.

On aylık dönem verileri bölgeler bazında incelendiğinde; liderlik 5,1 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu bölgesinin olurken; bu bölgeyi sırasıyla miktarda yüzde 6,9 artış yakalayan AB, 2,5 milyon tonla izledi. Ardından 2 milyon ton ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,6 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri geldi.

Çelik sektörünün Ocak-Ekim döneminde en çok ihracat yaptığı üç ülke ise sırasıyla, 1 milyon 642 bin tonla ABD, 1 milyon 388 bin tonla Irak ve 1 milyon 209 bin tonla Birleşik Arap Emirlikleri oldu.

On aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 6 milyon 381 bin ton ile inşaat çeliği, 1 milyon 585 bin tonla boru, 1 milyon 503 bin tonla profil ve 1 milyon 443 bin tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 0,8 artış ile 1 milyar 52 milyon dolar, miktarda ise yüzde 0,05 azalış ile 1 milyon 407 bin ton olarak gerçekleşti.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün Ocak-Ekim dönemi ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; "On aylık dönemi geçen yıla göre miktar bazında yüzde 4,12 değer bazında ise yüzde 2,96 oranında gerilme ile tamamladık. Sektörümüzün üzerindeki olumsuz etkiler 2014 yılı rakamlarımızı normal seyrimizin altına çekmiş durumda. Ancak özellikle son aylarda ihracatımızı normal seviyelere ulaşması adına olumlu sinyaller alıyoruz. Çelik sektörü; toplam ihracatı ile dünya sekizincisi ve inşaat çeliği ihracatı ile dünya liderliğine sahip. Buna rağmen ihracat geliri olarak dünya sıralamasında on üçüncü, ortalama birim satış fiyatımızla ise on yedinciliğe kadar geriliyoruz” dedi.

Bu gerilemede en önemli sebebi katma değeri yüksek olmayan ürünlerin üretilerek ihraç edilmesi olarak belirten Namık Ekinci, "sektörümüzün üretim kapasite kullanım oranı yüzde 70'ler,  ihracatımız ise 18 milyon ton civarındayken; 15 milyon ton civarında da yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştiriyoruz. Sonuç olarak çelik sektörünün katma değerli ürün üretimine geçmesi için çeşitli Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarının yapılması elzem hale gelmiştir. Aynı zamanda sektör olarak yapısal değişikliğe de ihtiyacımız var. Birlik olarak bu yönde çalışmalarımız devam ediyor, Bakanlığımızın da desteği ile bu engelleri aştığımız anda Türk çelik sektörü ihracatı giderek artarak normal seyrinin de üstüne çıkacaktır” diyerek sözlerini bitirdi.